KLOCKARMBAND - SÅ BYTER DU BAND OCH LÄNKAR

Har du funderat på hur du får mest valuta för pengarna när du investerar i en märkesklocka? Jo, att välja ett ur som passar till flera olika klockarmband! Klockarmband kan liknas vid urets kläder och går att byta efter humör, aktiviteter och tillfällen. Om du har ett ur som du gillar finns det oändligt med möjligheter att matcha ditt ur med nya klockarmband! Här får du tips på hur du ska tänka vid byte av klockarmband. 

TIPS INFÖR BYTE AV KLOCKARMBAND

Innan du påbörjar byte av klockarmband är det bra att ha koll på några saker för att bytet ska gå så smidigt som möjligt. Vi har listat de viktigaste sakerna du bör ha i åtanke innan du börjar.

  • Anpassa materialet på klockarmbandet efter kommande aktiviteter. Om du ska bada eller använda klockan under andra aktiviteter som kan påverka klockarmbandet är det bra att välja ett slittåligt material, t.ex. nylon eller gummi.
  • Mät hur brett bandet får vara innan du köper det. Det finns många olika bredder på klockarmband. För att ta reda på hur brett band du kan ha mäter du avståndet mellan bandhornen.
  • Tejpa klockan innan bytet för att den inte ska bli skadad!
  • Arbeta från baksidan av klockan i den mån det går. Om du råkar repa klockan gör du det på ett ställe som inte syns.
  • Lägg klockan på en tygbit för att inte repa glaset som täcker urtavlan.
  • Vid byte av stållänk, öppna upp länken vid spännet så att du kan arbeta enklare vid bandstiften som sitter vid bandhornen. Tejpa även bandhornen när du ska sätta på en ny länk.

Vad är ett bandhorn?

Bandhornen är de delar på klockan som man fäster klockarmbandet i. På vardera sidan av boetten sitter det två bandhorn som håller fast klockarmbandet med hjälp av ett bandstift.

Vad är ett bandstift?

Bandstift är det stift som träs igenom klockarmbandets ändar för att sedan fästas mellan bandhornen. Med andra ord är det bandstiften som håller fast klockarmbandet.

Vilka varumärken säljer klockarmband? 

För att kunna byta ut ditt klockarmband måste du självklart hitta ett nytt klockarmband att byta det gamla mot. Hirsh är stor inom funktionella klockarmband i olika material som lämpar sig för alla typer av aktiviteter. Erika's Originals erbjuder tygarmband i olika bredder till klockor för både dam och herr. I Apples sortiment finner du adapters för att fästa klockarmband samt klockarmband i rostfritt stål som matchar din Apple watch! 

Man i blå kostym rör vid sitt armbandsur
Man i vit kostym och blå skjorta bär en Daniel Wellington-klocka på handleden

VERKTYG FÖR BYTE AV KLOCKARMBAND

Att byta armband på din klocka är inte särskilt svårt, men det kan vara bra att veta hur man gör för att undvika att skada klockan. Det kan vara lite pilligt att få till bytet av band eller länk men med rätt verktyg och lite tålamod kan du göra det på egen hand. Låt oss gå igenom vilka verktyg du behöver för att byta klockarmband!

Bandstiftsverktyg är ett litet verktyg som används för att byta band och länkar på armbandsur. Dessa finns i flera olika varianter och prisklasser. Vi rekommenderar att lägga en extra hundralapp på att införskaffa ett bandstiftsverktyg av bättre kvalitet (t.ex. härdat stål) då de billigare varianterna enklare slinter och riskerar då att repa boetten. 

Tandpetare använder du i de fall du behöver peta på en liten yta för att exempelvis öppna spännet på en stållänk. Risken med att använda bandstiftsverktygets spetsiga ände är att spännet kan repas om spetsen slinter. Detta undviker du om du använder en tandpetare istället.

Maskeringstejp används främst när du ska sätta på en ny stållänk och inte vill riskera att repa bandhornen med bandstiften eller bandstiftsverktyget. Du sätter fast en liten bit tejp på vardera bandhorn, men se till att du inte tejpar över hålen där bandstiften ska placeras.


VERKTYG FÖR ATT FÖRKORTA KLOCKARMBAND

Om du planerar att förkorta din stållänk kan du även göra det på egen hand. Du behöver ett kortningsverktyg eller en hållare för klockarmband. Om du väljer det sistnämnda alternativet behöver du även en liten hammare och en s.k. pin punsch, d.v.s. ett litet redskap som är spetsigt på ena änden medan andra änden har en platt yta på vilken du kan slå hammaren. Det finns massvis med videos på YouTube som visar hur man gör beroende på vilket verktyg du väljer att använda.


Tips! När du ska förkorta en stållänk är det viktigt att inte ta bort alla länkbitar från samma sida. Om möjligt tar du bort lika många länkbitar på varje sida alternativt att du vid ojämnt antal länkbitar tar bort en mer från ena sidan.