HUR SKA EN KLOCKA SITTA?

Lagom hårt! Det kanske är lättare sagt än gjort, men klockan ska varken sitta för löst så att den snurrar på sig och inte heller sitta så hårt att det känns obekvämt. Här kommer några tips på hur du ska tänka.

1. MÄT HANDLEDEN MED MÅTTBAND

Om du har tillgång till ett måttband använder du det för att mäta handledens omkrets. Se till att måttbandet omsluter handleden ordentligt och lägg därefter till ca 6 mm för att klockan ska kunna sitta bekvämt. Traditionellt sett sitter klockan på vänster handled så se till att mäta den handled du vill ha klockan på.


2. MÄT INSIDAN AV DET STÄNGDA KLOCKARMBANDET

Du vill mäta klockarmbandets insida när armbandet är stängt för att få en rättvis mätning. Se till att använda måttbandet på samma sätt som när du mätte handleden. Om du utgick från måttbandets början gör även det i detta fall eller om du utgick från siffrornas markering mäter du därifrån.

Damklocka i silver på handled
Flera klockarmband i läder från Hirsch

3. VÄLJ RÄTT BREDD PÅ KLOCKARMBANDET

Klockarmbandets bredd avgörs av klockans boett. Generellt sett sitter ett smalare band på en mindre boett och ett bredare band på en större boett. För att mäta vilken bredd som passar din klocka mäter du avståndet mellan boetthornen. Klockarmband säljs på millimetermått så det är viktigt att mäta noggrant!


4. VÄLJ RÄTT STORLEK PÅ KLOCKAN

Valet av storlek på klockan kan kännas svårt. Trender och stilar skiljer sig väldigt mycket och vilken storlek som är ”rätt” handlar främst vad du själv trivs med, vilket såklart också kan förändras med tiden. Vill du satsa på en tidlös design, är detta några tips att tänka på!

Herrklockor har vanligtvis en diameter runt 40-44 mm. Det finns även något mindre modeller på 38 mm och många vintageklockor har emellanåt en diameter på 34-36 mm. Det finns även ett stort utbud av större herrklockor i sportigare design som kan vara uppåt 50 mm eller mer.

Generellt sett är damklockor idag mindre än 36 mm, spannet varierar ofta runt 28-36mm. Det finns även många kvinnor som utan problem kan bära upp en herrklocka på 38-40 mm utan att den känns ”för stor”. En bra riktlinje att förhålla sig till är att boetthornen inte ska sticka ut utanför handleden. Klockor med en boettstorlek på 36-38 mm kategoriseras ofta som unisexklockor och kan passa perfekt för både herr och dam. 

Ur ett långsiktigt perspektiv tenderar de större boetterna att vara mer populära, framförallt för herrklockor. Vad gäller damklockor kan vi se en ökad efterfrågan på mindre modeller. En av våra bästsäljande dammodeller är bland Tissot Lovley, en liten damklocka på endast 19,5 mm.

HUR MÄTER MAN BOETTSTORLEKEN?

Boetten är det yttre skal som omger klockans innanmäte. Boetten är vanligtvis tillverkad av material som stål, guld, titan eller plast. Boettens storlek mäts över klockans diameter exklusive kronan, måttet anges oftast i millimeter.

Klocka med stållänk på mans handled