HUR SKA EN KLOCKA SITTA?

Lagom hårt! Det kanske är lättare sagt än gjort, men klockan ska varken sitta för löst så att den snurrar på sig och inte heller sitta så hårt att det känns obekvämt. Här kommer några tips på hur du ska tänka.

1. MÄT HANDLEDEN MED MÅTTBAND

Om du har tillgång till ett måttband använder du det för att mäta handledens omkrets. Se till att måttbandet omsluter handleden ordentligt och lägg därefter till ca 6 mm för att klockan ska kunna sitta bekvämt. Traditionellt sett sitter klockan på vänster handled så se till att mäta den handled du vill ha klockan på.


2. MÄT INSIDAN AV DET STÄNGDA KLOCKARMBANDET

Du vill mäta klockarmbandets insida när armbandet är stängt för att få en rättvis mätning. Se till att använda måttbandet på samma sätt som när du mätte handleden. Om du utgick från måttbandets början gör även det i detta fall eller om du utgick från siffrornas markering mäter du därifrån. Generellt sett anses en tunnare handled ha en omkrets på 17 cm medan en grövre handled har ett mått på ca 18,4 cm.

Damklocka i silver på handled
Flera klockarmband i läder från Hirsch

3. VÄLJ RÄTT BREDD PÅ KLOCKARMBANDET

Valet av klockarmbandets bredd hör ihop med om du har en tunnare eller grövre handled. På en tunn handled passar ett klockarmband med bredden 6-8 cm medan en bredare handled bör ha en armbandsbredd på ca 8-12 cm eller mer.


4. VÄLJ RÄTT STORLEK PÅ URTAVLAN

Även valet av klockans urtavla går hand i hand med ovanstående punkter. Generellt sett passar en urtavla med omkrets på 38-46 mm en tunnare handled och för en grövre handled passar en urtavla som är ca 46-50 mm i omkrets. Detta är självklart en smaksak som även kan påverkas av trender inom modevärlden, men om du vill satsa på en tidlös klocka är dessa mått bra att förhålla sig till.

Hur mäter man en klockas diameter?

Boetten är det yttre skal som omger klockans innanmäte. Boetten är vanligtvis tillverkad av material som stål, guld, titan eller plast. Boettens storlek mäts över klockans diameter exklusive kronan, måttet anges oftast i millimeter. 

STORLEKSGUIDE FÖR HUR EN KLOCKA SKA SITTA

 

Mått för klocka till en tunnare handled (17 cm)

Mått på klockarmband: Handledens omkrets + 60 mm.

Klockarmbandets bredd: 6-8 mm

Urtavlans storlek: 38-46 mm


Mått för klocka till en grövre handled (18,4 cm+)

Mått på klockarmband: Handledens omkrets + 60 mm.

Klockarmbandets bredd: 8-12 mm

Urtavlans storlek: 46-50 mm

Klocka med stållänk på mans handled

Hej, vi använder cookies för att denna sajt skall fungera bättre för dig.

Mer info