ATT TÄNKA PÅ VID KÖP AV EN BEGAGNAD KLOCKA

Funderar du på att köpa en begagnad klocka? Det är inte så konstigt, det finns många aspekter av de begagnade klockorna som lockar klockentusiaster, från priset och urvalet till jakten efter den speciella klockan. Vi går igenom olika saker som du behöver ha koll på när du ska köpa begagnade klockor.Var kan man köpa begagnade klockor?

Det finns flera platser att köpa begagnade klockor. Först och främst har du andrahandsmarknaden, från loppisar och auktioner till olika sidor på nätet. Har du äldre släktingar kan du ha tur och hitta riktiga fynd som du kan försöka köpa loss. Begagnade klockor går att hitta på alla möjliga platser, både i Sverige och utomlands.


Vad ska man tänka på vid köp av begagnade klockor? 

Först och främst behöver du information, något som kan vara svårt att få tillgång till. Det du kan göra är att ställa frågor och observera klockans skick. Det kan vara bra att ta reda på hur klockan har använts, om det finns kvitton eller certifikat och så vidare. Har du möjlighet att titta på klockan kan du se hur slitaget ser ut. Har du tillgång till rätt verktyg kan du i vissa fall även få titta på urverket invändigt. Om du är ovan att hantera klockor bör du läsa på om klockservice och batteribyte. Ta eventuellt hjälp av en urmakare om du inte har rätt kunskap själv. 

Det finns några saker som kan vara ”fel” med en begagnad klocka. Det kan handla om enklare saker, exempelvis att batteriet är slut, och det kan även vara mer avancerade fel som slitna urverksdelar. Om klockan sällan eller aldrig har fått service kan just slitage vara ett vanligt fel. Det händer även att klockans inre delar har bytts ut mot andra, något som är svårt att kontrollera utan rätt verktyg och erfarenhet.


Gamla saker och vintageklocka på skrivbord
Vintageklocka med brunt läderarmband ligger på ett bord

Ett roligt sätt att hitta billiga märkesklockor

Genom att köpa begagnade klockor kan du göra fantastiska fynd. Du kan hitta ovanliga klockmodeller från välkända klockmärken eller trendiga klockor som passar just din stil perfekt. Det går att hitta mängder av billiga märkesklockor på andrahandsmarknaden, för att inte nämna vackra vintageklockor av olika slag. 

Det är lätt att tro att du endast kan hitta prisvärda märkesklockor genom att köpa begagnade klockor. Detta stämmer inte, du kan enkelt köpa märkesklockor till ett bra pris hos Stjärnurmakarna. Det finns ett flertal varianter som liknar vintageklockor, så är du främst ute efter klockans utseende kanske du hittar en liknande i butik eller online hos Stjärnurmakarna. En nyare klocka är i många fall att föredra framför en begagnad klocka då du får precis det du vill ha och i ett ypperligt skick. Det finns trots allt alltid en risk med att den begagnade klockan inte uppfyller dina förväntningar.

För vissa är självklart andrahandsmarknaden att föredra. Det är trots allt inte alltid möjligt att hitta just den specifika klockan du vill ha. Kanske har klockan slutat att tillverkas eller så finns inte den specifika modellen att tillgå längre. Att leta efter och slutligen hitta den önskade klockan är en utmaning och upplevelse som många klockentusiaster älskar. Att köpa begagnade klockor kan handla lika mycket om jakten som om själva klockan.