LAGA KLOCKA SJÄLV ELLER HOS URMAKARE?

Att laga en klocka är alltid en komplicerad process, oavsett om du ska göra det själv eller om urmakaren ska göra det. En urmakare har utbildning och erfarenhet i att hantera klockor som av olika anledningar inte längre fungerar. Här presenterar vi vanliga fel som kan uppstå hos klockor samt varför vi rekommenderar dig att besöka en erfaren urmakare om din klocka kräver reparation eller byte av batteri. 

VANLIGA FEL MED KLOCKOR

Det allra vanligaste felen är att klockan inte längre slår rätt. Du kanske behöver rätta till tiden flera gånger under en kort period vilket självklart inte är en hållbar situation. Att komma försent till tåget eller ett viktigt möte på grund av att klockan visade fel tid känns som en onödig anledning. Det kan finnas flera orsaker till att klockan helt plötsligt börjar visa fel tid. Hos kvarturverk brukar detta vara ett tecken på att batteriet börjar ta slut. Hos automatiska eller manuella urverk kan det innebära att en eller flera delar är slitna, eller att gångreserven behöver justeras.


Notera att det i princip är omöjligt att säga vad som behöver repareras med klockan utan att öppna den. Ibland är det uppenbart vad som behöver lagas men i de flesta fall behövs det ett slags detektivarbete där del för del tas ut och inspekteras.


VILKA KLOCKOR BEHÖVER MER REPARATION ÄN ANDRA?

Det är svårt att säga, dock är det viktigt att automatiska och manuella klockor får regelbunden service. Det innebär att en auktoriserad urmakare öppnar boetten, undersöker urverket, smörjer in de olika delarna och byter ut delar som visar tecken på slitage. Dyrare lyxklockor med automatiska eller manuella urverk bör underhållas regelbundet, exempelvis med två eller tre års mellanrum. Kvartsurverk behöver sällan till aldrig underhåll, vilket gör dessa klockor till ett lite mer ekonomiskt alternativ. Dock kommer kvartsurverket behöva ett batteribyte tids nog, vilket inte riktigt är lika komplicerat som en regelrätt reparation.

Stålklocka mot svart bakgrund
Herrklocka från Calvin Klein på handled

LAGA EN KLOCKA SOM SLUTAT FUNGERA

Ofta behövs det nya reservdelar när någonting gått sönder. Eftersom olika modeller har olika reservdelar beställer vi dem efter behov. Beroende på märke kan det ta olika lång tid och personalen i den butik där du lämnar in klockan till kan ge dig mer information. Ibland räcker det med ett nytt batteri, vilket kan åtgärdas under dagen. Lär dig mer om att ta hand om din klocka på rätt sätt.


KAN JAG LAGA MIN KLOCKA SJÄLV?

Vi avråder en oerfaren person att försöka laga sin klocka själv på grund av att det är mycket som kan gå fel. Delarna ska nämligen sättas ihop på ett mycket specifikt sätt och det är betydligt lättare att ta isär en klocka jämfört med att lägga tillbaka alltihop och få klockan att fungera igen.


Det kan vara svårt, i vissa fall omöjligt, att hitta originalreservdelar som privatperson. I de flesta fall är det endast auktoriserade urmakare som får beställa originaldelar, åtminstone när det kommer till varumärken som Rolex och Omega. Upptäcker du en trasig del är det oftast där ditt reparationsäventyr tar slut.


Det finns många anledningar till att anlita en auktoriserad urmakare för att laga din klocka istället för att försöka själv. Risken finns att du i slutändan endast har kvar en salig blandning kostsamma skruvar, kugghjul, fjädrar och mekaniska delar. Om du har en klocka som behöver reparation hänvisar vi dig till din närmsta klockbutik.

KOSTNAD VID SERVICE OCH REPARATIONER

Det är vanligt att butiken tar in din klocka för ett kostnadsförslag. Då undersöker urmakaren uret och tar fram pris på vad det skulle kosta att laga den. Kostnadsförslaget betalar du i förhand, väljer du sedan att genomföra reparationen som urmakaren föreslår dras kostnaden av på reparationspriset.

Har du en automatisk klocka är det nödvändigt att serva den med jämna mellanrum då dessa har ett mer avancerat urverk. Vissa klockor behöver skickas till en specialiserad verkstad, butiken informerar dig vad som gäller för din klocka.

Besök din närmaste Stjärnurmakare för att få din klocka servad av en specialist!

Stjärnurmakare knäpper sin rock