Så sköter du om din märkesklocka

När du har köpt en märkesklocka vill du självklart att den ska hålla en lång tid framöver - om inte för evigt. Inte bara ska klockans yttre bevaras, även klockans inre funktioner ska hållas intakta. Det finns några saker att tänka på när man bär sin märkesklocka som kommer hjälpa dig att få klockan att verka ny flera år efter köpet. 


Ta hand om din klocka i fem steg

  1. Din klocka är byggd för normala temperaturer. Lämna den inte i direkt solljus och undvik extrem värme eller kyla under längre perioder. Är du rädd om din klocka rekommenderar vi att köpa till klockförvaring
  2. Din klocka är gjord för normal hantering, undvik större tryck eller stötar. Är du en aktiv person passar kanske en stöttålig sportklocka bättre.
  3. Magnetism kan påverka din klocka. Prestandan i klockans elmotor kan bli påverkad av andra magnetiska fält. Detta kan göra att din klocka börjar gå för fort, saktar ner eller stannar. Vanligtvis återgår klockan till det normala så fort den lämnar fältet. Dessa fält kan vara t.ex. i närheten av en högtalare, vid avlarmning av kläder i butik, vid avläsning av SL-kort eller andra åkkort m.m.
  4. Lämna regelbundet in din klocka till din urmakare för klockservice d.v.s. byta batterier, trycktesta eller byta armband. Vår rekommendation är att du gör detta minst vartannat år för då håller din klocka längre.
  5. Om batteriet tar slut i din klocka, se till att ta bort det om du inte tänker sätta i ett nytt batteri. Batterier kan läcka syra om det ligger kvar i klockan under en längre tid.


Lär dig mer om reparation och batteribyte av klocka eller få svar på generella frågor om klockor från våra urmakare som du kan prata med i våra butiker runtom i landet. 

Undvik vatten så mycket som möjligt

Vatten kan skada komponenter i ditt urverk, särskilt saltvatten som tenderar att vara mer frätande än kranvatten. Långvarig exponering för klorvatten kan också försämra kvaliteten på din klocka. Lämna därför klockan hemma när du besöker stranden och simbassängen. Om din vattentäta klocka ändå skulle komma i kontakt med salt- eller klorvatten, är det bra att skölja av den med kranvatten efteråt.

De flesta klockor är vattenresistenta, från 3 ATM till 20 ATM. Vad som gäller för just din klocka får du reda på i butiken vid köp alternativt via produktbeskrivningen om du köper din klocka online. 

Packningarna som tätar klockan är förslitningsvaror. Därför bör du i samband med batteribyte be din urmakare att trycktesta din vattentäta klocka för att garantera att den fortfarande är tät. Om du misstänker att din klocka blivit skadad av vatten kan du gå till närmaste Stjärnurmakare så hjälper vi dig att utreda skadan och kontrollera om den går att reparera.


Serva din klocka med jämna mellanrum

Ta hand om din klocka som du tar hand om din bil, med varsamhet och med regelbunden service. Automatiska klockor består av små rörliga delar och behövs, likt en bil, oljas, poleras och rengöras för att fungera. Se därför till att serva den emellanåt hos din Stjärnurmakare.

Låter du bli att serva din automatiska klocka kommer det leda till att oljorna i urverket torkar vilket skapar slitage. Klockan kommer inte vara lika tillförlitlig och delar i verket kan gå sönder.

Baksida av ett armbandsur som repareras
Tre klockarmband i läder ligger på en bok

Byt batteri hos urmakaren

Batteridrivna klockor servar du bäst genom att byta batteriet vid behov. På klockor med få funktioner, som t.ex bara har en tim- och minutvisare, kan ett batteri hålla länge. Det man bör tänka på är att om du låter ett batteri sitta kvar för länge i en klocka kan det börja oxidera och läcka syra, vilket i sin tur kan skada andra delar av verket. Även om ett batteri inte har tagit slut efter 2-3 år rekommenderar vi att byta ändå för att undvika just detta.

Klockan mår bra av att användas. Cirkulationen i klockan gör att oljan hela tiden är i rörelse och fördelas rätt. Om en klocka får ligga still för länge kommer oljan att torka eller "sjunka ihop" vilket i sin tur göra att klockan skär sig eller inte startar igen. Var rädd om din klocka och behandla den med respekt. Besök någon av våra butiker för att byta batteri på din klocka! 


Rengör armband och länk regelbundet

Damm och svett kan långsamt skada ditt armband så kontrollera ditt armband eller din länk regelbundet för att hålla den i bra skick. Länken rengör du med en mjuk tandborste och diskmedel som löser upp fett och vatten. Torka omedelbart av det med en mjuk trasa. Använd en torr duk för att rengöra en läderrem.

Glaset på din klocka polerar du enkelt upp med lite tandkräm, dock utan slipmedel. Undvik att få vatten på boetten, även om den är vattenresistent, se råd nummer 1 ovan. Piffa upp din klocka emellanåt genom att köpa ett nytt klockarmband eller länk. Det är roligt att kunna byta stil eller färg ibland!