GULDKLOCKAN - EN ACCESSOAR SOM ALDRIG GÅR UT TIDEN

Det är något speciellt med den gyllene guldklockan. Guldklockan har nämligen ett symboliskt värde. Anställda som gjort en lång, trogen och oklanderlig tjänstgöring under ett flertal år kan få en guldklocka som gåva. Traditionen återfinns både hos statliga bolag och i det privata näringslivet.

ÄKTA GULDKLOCKOR

Det finns guldklockor och ”guldklockor”. En äkta guldklocka har en boett av 14K- eller 18K-guld. Det finns även guldpläteringar, vilket innebär att boetten består av ett annat material som sedan får en guldyta. Notera att guld i sig är ett värdefullt men mjukt och formbart material som egentligen inte passar alltför bra för klockor då det enklare kan repas och formas efter stötar och slag, åtminstone jämfört med stål och andra hårdare metaller.


GAMLA OCH NYA TRENDER BLAND GULDKLOCKOR

Både då och nu har klockan fyllt två funktioner. Det är först och främst ett verktyg som hjälper dig hålla koll på tiden men har på senare tid även blivit ett hjälpmedel för att utföra andra sysslor. Det är även en accessoar som symboliserar status och stil. Det ena utesluter inte det andra, dock har just guldklockor ansetts tillhöra den andra kategorin mer än den första. ”Riktiga” verktygsklockor är gjorda av stål, inte mjukt och överdådigt guld. Längre bak i tiden hade arbetarna stålklockor och chefen hade guldklocka.


Idag kan vem som helst använda en snygg guldklocka, oavsett om du identifierar dig som en arbetare eller ej. Guldklockor för dam matchas gärna med guldarmband och ringar medan guldklockor för herr med fördel bärs tillsammans med en tjockare guldring. Hitta inspiration till din nästa guldklocka för dam eller herr till förmånliga priset från flera välkända varumärken!

Guldklocka på en mans handled
Man bär vattentät guldklocka från Casio på handleden

EN GULDKLOCKAS VÄRDE

Det kan vara intressant att värdera din guldklocka. Du får generellt en högre värdering av en guldklocka jämfört med en stålklocka, åtminstone om du jämför guld- och stålklockor av samma modell. Värderingen baseras på flera faktorer, bland annat varumärke, historia och så vidare. Som billigast kan äkta guldklockor ligga på runt 7 000 kronor. En Omega Constellation med bezel och detaljer i 18K guld kan kosta runt 30 000 kronor. En Rolex Submariner i 18K guld kan kosta runt 300 000 kronor. En Audemars Piguet Royal Oak i 18K guld kommer troligtvis att ligga på över 600 000 kronor. Guld gör helt enkelt klockan lite, eller mycket, mer värdefull. Ta med din klocka till någon av våra Stjärnurmakare eller till Pantbanken om du vill ha hjälp med värdering av din guldklocka.


EN SPECIELL PRESENT FÖR DAM OCH HERR

Guldklockans symbolik håller än idag. Detta gör klockan till en utmärkt present vid finare tillfällen, exempelvis som bröllopsgåva eller vid universitetsexamen. Det finns ett stort utbud av guldklockor för herr eller för dam, både från exklusiva urmakare och från lite billigare märken. 

Spana in hela sortimentet med guldklockor för herr och guldklockor för dam