PRESENTTIPS TILL DE OLIKA BRÖLLOPSDAGARNA

Ännu ett år med sin partner är alltid värt att fira! Det behöver inte betyda att det har varit en svår bedrift, det kanske var en graciös dans på rosor hela året igenom? Oavsett hur många år man firar tillsammans är det vanligt att vilja ge bort en gåva som inte bara symboliserar kärleken till sin partner utan även representerar den bröllopsdag ni firar.

PRESENTTIPS TILL FRU ELLER MAN

Under 1700- och 1800-talet firades långa och lyckade äktenskap. Efter 25 år som gifta kallades bröllopsdagen för silverbröllop. Vid 50-årsdagen var det guldbröllop som gällde, något som bland annat firades med en förnyad kyrkvigsel. Under 1900-talet utvecklades en ny tradition. Jubileumsåren fick egna namn och det gifta paret skulle ge varandra en gåva av samma slag som bröllopsdagen. Det sägs att traditionen och listan utvecklades av amerikanska juvelerare för att öka försäljningen, ett mycket lyckat drag skulle det visa sig.


Även om traditionen inte är lika stark i Sverige nu under modern tid, är det väl värt att åtminstone ha koll på de olika bröllopsdagarnas namn. Ett långt och välmående äktenskap är värt att fira. Det finns flera sätt att visa varandra uppskattning, bland annat genom fina gåvor. Vi går igenom några av de olika bröllopsdagarnas namn och ger förslag på passande gåvor.


Oavsett om ni firar bomullsbröllop, silverbröllop, guldbröllop eller rent av kvadratbröllop kan ni alltid unna varandra fina gåvor. Hos oss kan du hitta klockor som passar alla tillfällen och plånböcker. Varför inte gravera ett fint meddelande på baksidan av klockan, exempelvis ”Varje sekund med dig är viktig” eller något som är personligt för just er. Hur du än väljer att fira din bröllopsdag är det alltid lite extra kul att inspireras av denna ovanliga gåvotradition.


Hitta inspiration bland vårt tidlösa sortiment av damklockor och herrklockor

Två vigselringar ligger på öppen bok
Guldfärgad herrklocka med svart boett från Gant

GÅVOR TILL BRÖLLOPSDAGARNA

Det finns ingen riktig logik bakom de olika bröllopsdagarnas namn. De första fem åren kallas exempelvis för bomulls-, pappers-, läder-, blomster- och träbröllop. 10-årsdagen kallas för tennbröllop eller aluminiumbröllop. Stålbröllop kommer efter 11 år och enligt vissa källor kommer kopparbröllop efter 12 ½ år, detta eftersom det är halvvägs till 25 år vilket är silverbröllop.


De dagar som är mest värda att nämna är just silverbröllop och guldbröllop, vilket är 25-årsdagen och 50-årsdagen. Det finns otaliga passande gåvor att ge varandra, från silversmycken till guldklockor. Vill du vara rolig och köpa en guldtacka? Det schweiziska gjuteriet Valcambi har flera guldtackor till salu. En guldtacka kostar runt 400 000 kronor, vilket kanske gör att det inte känns lika roligt längre. En guldklocka kan däremot kosta runt 4 000 kronor, vilket är en betydligt mer realistisk summa.


Nedan finner ni inspiration till några av bröllopsdagarna:


3 år - Läderbröllop (klockarmband av läder)


11 år - Stålbröllop (stålklockor)


25 år - Silverbröllop (damklockor i silver & herrklockor i silver)


45 år - Safirbröllop (klockor med safirglas)


50 år - Guldbröllop (guldklockor för dam & guldklockor för herr)

UNIKA PRESENTTIPS TILL BRÖLLOPSDAGARNA

Värt att nämna är bröllopsdagarna 14, 35, 38 och 39. 14-årsdagen kallas elfenbensbröllop och 35-årsdagen är korall. Det är förbjudet att köpa elfenben och det är inte särskilt moraliskt försvarbart att köpa korall idag så ni kanske ska hoppa över just dessa dagar.


38-årsdagen är cement, inte den roligaste dagen om du inte överraskar med ett lägenhetsköp eller en renovering, ett presenttips för man och fru som garanterat kommer att uppskattas. 39-årsdagen är godisbröllop och som upplagd för en mysig hemmakväll.


Firar ni 100 år som gifta? Detta är en ofantlig bedrift som få har klarat av. Konstigt nog har denna anmärkningsvärda dag fått det ganska tråkiga namnet kvadratbröllop. Det lite mer vanliga och betydligt mer spännande namnet är månstensbröllop som kommer vid 85-årsdagen. Kanske vill du ge bort ett smycke med en månsten eller göra en fri tolkning och styra upp en picknick i månskenet? 

Man står med blombukett bakom ryggen