5 tips på hur du rengör dina smycken och håller dom i glänsande skick

Det finns flera olika sätt att rengöra smycken på, beroende på vilken typ av metall och skick dom är i. Silver, till exempel, kan rengöras med aluminiumfolie, bikarbonat och kokande vatten. Mässing kan rengöras med en citronhalva och lite bikarbonat. Koppar kan bli skinande med en skvätt vinäger och vanligt koksalt. I den här artikeln får du 5 tips om hur du bäst rengör dina smycken på ett enkelt och billigt sätt.

ALLMÄN SMYCKESVÅRD

Förutom att rengöra dina smycken på bästa möjliga sätt, vill vi även passa på att ge dig några råd i allmän smyckesvård. Detta lär dig förhoppningsvis en del tips och tricks för att ge dina smycken förutsättningarna att behålla sin lyster en lång tid framöver.

Vigsel- och förlovningsringar har självklart en stor betydelse för de som bär dem. Däremot är det viktigt att täcka, eller rent av ta av sig dessa vid arbete i trädgården eller när du håller på med hushållssysslor som städning, matlagning, diskning och dylikt. Detsamma gäller när du ska bada i havet eller i poolen då både klor och saltvatten kan göra att färg och lyster försvinner från guld- såväl som silversmycken.

Håller du på i trädgården eller ska ha en dag ute under solen rekommenderar vi faktiskt att du inte har på dig dina smycken under tiden, sålänge det inte är kortare perioder du kommer vistas i solljus. Detta för att starkt solljus har en blekande effekt på ädelmetaller på liknande vis som om du haft plast liggandes i solen under en lång tid. Slutligen bör du också tänka på att förvara dina smycken på ett mörkt, torrt och svalt ställe. Det vill säga inte på toaletten eller i fönstret. 

Där har du då lite allmäna tips på hur du får dina smycken att inte tappa färg i onödan. Råker de dock bli smutsiga så behöver du rengöra dem, här kommer 5 tips som kan hjälpa dig på traven:


Silver och guld armband med diamanter.

1. Hur du bäst rengör smycken

Att rengöra dina smycken är viktigt för att de ska se vackra och nya ut. Först vill du se till att du har rätt material. Du behöver en mjuk trasa, ett milt rengöringsmedel (här kan diskmedel i många fall räcka) och en skål med rent vatten. Du behöver också en mjuk borste, till exempel en tandborste med mjuk/mild borste. Därefter vill du försiktigt skrubba dina smycken med den mjuka borsten och

rengöringsmedlet. Se till att skölja den väl efteråt. Använd slutligen den mjuka trasan för att torka dina smycken och förvara dem sedan på ett säkert ställe. Är det silver, mässing eller koppar du behöver rengöra? Då kan du läsa vidare för en mer noggrann guide.

Vita diamanter

2. Hur du bäst putsar silver och silversmycken

Tyvärr är silver en av de ädelmetaller som alltid kommer att behöva rengöras. Detta eftersom silver i kontakt med luft, hud, tyg ‘oxiderar’ och därmed skapar avlagringar av silversulfid vilket betyder att silvret blir gråare i färgen eller rentav svart. Metallen kräver därför mycket omsorg vid rengöring men med rätt teknik och produkter från din lokala mataffär kan du enkelt rengöra ditt silver själv. Du ska inte använda denna metod om ditt silver har stenar eller om det som design är oxiderat. Använd isåfall endast diskmedel och en bomullstrasa.

Du behöver: Bikarbonat, aluminiumfolie, kokande/hett vatten och en skål.

1. Lägg folien i skålen.

2. Lägg silvret på folien (se till att allt silver har kontakt med folien).

3. Lägg i 1-1.5 matsked bikarbonat.

4. Häll i det kokande heta vattnet så det täcker allt silver.

5. Låt stå i 15 minuter eller tills vattnet svalnat.

6. Skölj av silvret och torka med bomullstrasa.

3. Hur du bäst putsar mässing

Mässing är en väldigt vacker metall som många hushåll förmodligen har en eller två artiklar av hemma. Däremot kan de bli matta, fläckiga och i vissa fall även grönfärgade. Då har metallet ärgat och behöver då poleras för att bli rent igen. Innan du rengör behöver du dock veta om det är mässing eller en annan metall med ett lager mässing utanpå. Använd en magnet för att kontrollera. Fastnar magneten, är det inte mässing (eller guld). Det finns många olika sätt att polera mässing med. Allt från ättika och vinäger till ketchup. En av de enklaste metoderna är dock citron och bikarbonat. Du behöver: Bikarbonat, 1 citron (beroende på mängden mässing som ska poleras).

1. Dela citronen på mitten.

2. Strö på ett lager bikarbonat på den nyligen avskurna citronytan.

3. Gnugga försiktigt mot mässingen.

4. Skölj av i vatten.

5. Torka av med en ren trasa.

Mässing
Guld halsband med vit bakgrund.

4. Hur du bäst putsar guld

Så slutligen kommer vi till ädelmetallen som förmodligen är många människors favorit, guldet. Även denna ädla metall kan tappa sin lyster och mattas av med tiden, men det finns ett enkelt sätt att polera fram glansen igen. Du behöver: diskmedel, bikarbonat, varmt vatten, en skål, en väldigt mjuk tandborste och en trasa.

1. Häll upp vatten i en skål.

2. Tillsätt en tesked bikarbonat och ett par droppar diskmedel.

3. Lägg ner guldet i skålen 5-10 minuter.

4. Ta upp föremålet och skrubba det försiktigt med tandborsten.

5. Torka rent föremålet med en mjuk trasa (ej papper).

6. Avsluta med en polering med juveleraretrasa.


5. Hur du bäst putsar koppar

Koppar är en fantastiskt vacker metall med en lång och ädel historia. Med tiden kan dock de gamla koppar-kastrullerna eller liknande bli matta eller börja ärga. Precis som mässing kan de då bli gröna men du kan enkelt polera fram den vackra färgen och lystern igen. Du behöver: Salt (havssalt eller vanligt koksalt) och vinäger. En kort varning dock att saltet kan repa metallen.

1. Häll en skvätt vinäger på föremålet.

2. Strö salt på en ren hushållstrasa.

3. Gnugga (tillsätt mer ättika till trasan om det blir torrt).

4. Skölj av föremålet och torka rent med en trasa.Dina smycken är en investering

Som alla investeringar måste den skötas ordentligt om du vill att den ska hålla. Det är därför viktigt att veta hur man rengör sina smycken på rätt sätt. Som du nu läst finns det flera enkla och billiga sätt att rengöra dina ädelmetaller. Flera av “ingredienserna” har du med stor sannolikhet redan hemma i köket så varför inte testa något av dem redan idag? Är du dock fortfarande osäker är det alltid en bra idé att kontakta din lokala smyckesaffär för rådgivning.