Smycken material


Ordlista

Ädelstenar, kristaller och guld - att dom är vackra och ofta dyrbara kan nog alla skriva under på, men vad är egentligen skillnaden? Nedan följer en ordlista som reder ut vad som är vad. 


Ädelstenar

Ädelstenar är en bit mineral, bergart, bärnsten eller annat organiskt material som slipas och formas till en viss storlek och form. De flesta ädelstenar är väldigt sällsynta och dyrbara och används som prydnad eller smycke. Det finns runt 100 upptäckta ädelstenar och ca 20 av dem finns att köpa.

Kristaller

En kristall är en mineral som har fått växa fritt under perfekta förhållanden djupt nere i jordens inre under tusentals, ibland miljontals år. Sedan urminnes tider har kristaller använts som talismaner och heliga föremål för att påverka vårt undermedvetna.

Pärlor

Äkta pärlor bildas i den mjuka vävnaden i musslor när främmande partiklar tränger in och irriterar musslan. Pärlor kan förekomma i många olika storlekar och former men den perfekta pärlan är helt rund och slät och används ofta till halsband och örhängen.

Guld

Guld är ett metalliskt grundämne som är mycket tungt och mjukt. Det är väldigt formbart och det mesta av all guld om grävs fram används till smycken, men det används faktiskt också till tandvård, rymdteknik och som investeringsobjekt.

Silver

Silver är en metall och ett grundämne som utvinns i silvergruvor. Det finns olika former av silver men för att få klassas som äkta silver måste silverhalten vara minst 83%. Silver har använts till smycken och prydnader i minst 6 000 år.

Vitt guld

Vitt guld är en blandning av flera olika metaller, vanligtvis 75% guld, 14% palladium och 11% silver. Vitt guld är populärt i alla typer av smycken men särskilt vigselringar.

Rubin

Rubinen är en av de mest värdefulla ädelstenarna och består av mineralen korund. Naturliga rubiner av hög kvalité är ganska ovanliga och kan vara värda astronomiska summor. Rubiner har länge varit en symbol för kärlek och används till smycken samt pryder juvelsamlingar världen över.

Safir

Safir är en ädelsten som består av mineralen korund. Safiren är en av de mest exklusiva ädelstenarna och sågs förr som en symbol för sanning och kyskhet. Den finns i flera länders kronjuveler men är vanligast i smycken.

Granat

Granat är en mycket populär ädelsten som oftast är mörkröd i färgen men kan förekomma i nästan vilken färg som helst. Granater är väldigt prisvärda och återfinns i alla typer av smycken såsom halsband, ringar, armband och örhängen.

Diamant

En diamant är en ädelsten som består av grundämnet kol. Diamant är det hårdaste ämnet som förekommer i naturen och den mest värdefulla ädelstenen. Den symboliserar perfektion och ska skänka trygghet och tillit i relationer.

Smaragd

Smaragd är en av världens mest eftertraktade ädelstenar och består av mineralen beryll. Den återfinns oftast i berggrund och har använts som dekoration, i smycken och som handelsvara i tusentals år på grund av sin skönhet.

Pläterat

Plätering är ett överdrag av ädel eller rostfri metall. Plätering har använts i hundratals år och för smycken används det oftast för att ge ett silver- eller guldöverdrag på olika metaller.

Mässing

Mässing är en blandning av zink och koppar som har tillverkats i tusentals år i många delar av världen. Mässing är relativt billigt jämfört med ädelmetallerna guld och silver och är därför väldigt populär i tillverkningen av smycken och prydnadsföremål.