KLOCKOR I OLIKA MATERIAL

Våra klockor består av olika högkvalitativa material för att tillgodose så många behov och användningsområden som möjligt. Nedan hittar du information om de olika materialen och ytbehandlingarna som kan förekomma på våra klockor. Hitta rätt klocka för vad som passar just dig.


Klockor av stål

Stål är det mest förekommande materialet på våra klockor. Stålet som används är extremt rent, även kallat kirurgiskt stål. Vilket innebär att allergiker brukar kunna bära klockorna utan att få någon allergisk reaktion. Skulle man vara väldigt känslig rekommenderar vi klockor i titan.

Klockor av titan

Titan är ett metalliskt grundämne som mycket fördelaktigt används till klockor och smycken då det är helt nickelfritt. Titan får ofta en något gråare färg än stål och passar som allra bäst med en matt yta. Utöver detta är titan ett väldigt hårt och lätt material som resulterar i tåliga och bekväma klockor.

Klockor i guld

Guldklockor är en vanlig och uppskattad jubileumsgåva som ofta förekommer i sammanband med att en person varit anställd hos ett bolag i 25 år. En boett i guld är oftast helgjuten. När man ska byta batteri på dessa klockor öppnar man dem genom att ta bort kronan och pumpar upp klockan med tryckluft så att glaset lossnar. Anledning är att guld är ett relativt mjukt material som skulle ta för mycket skada och eventuellt deformeras om man skulle öppna klockan via ett baklock.

Märkesklockor i olika material ligger på rad utomhus

Klockor av harts

Ett flertal klockor från t.ex. Casio är tillverkade av en boett och band i syntetharts. Harts är ett material som är jämförbart med väldigt slitstark och tålig plast. Dessutom är syntetharts flexibelt, vilket gör att det passar perfekt även som armband.

Klockor av humanium metal

Humanium Metal är en metall framställd av nedsmälta illegala vapen. Syftet med att tillverka klockor och smycken i denna typ av material är att belysa problematiken med vapenrelaterat våld och även i vissa fall samla in pengar till konfliktdrabbade områden.

Klockor av plast

Plastklockan från Swatch är ett givet material för de ikoniska klockorna. Plast kan även förekomma hos andra varumärken. Det skapar möjligheten att ta fram tunna, lätta klockor i lekfulla färger.

Klockor av keramik

Keramik är ett väldigt hårt material och är därför väldigt reptåligt. En keramisk blank yta kan jämföras med porslin. En stor fördel med klockor av keramik är att det inte missfärgas med tiden.

Klockor av aluminium

Aluminium är ett material som är mindre vanligt, men förekommer bland klockor och smycken. Fördelen med aluminium är att det, likt titan, är ett antiallergent material samt att det är väldigt lätt, aluminium väger ungefär 3 gånger mindre än stål.

Casio G-Shock i tre olika färger ligger på rad

PVD - Physical Vapour Deposition

PVD är en vanlig metod för att färga klockor. Ofta när en klocka är guldig eller roséfärgad har denna metod använts. När man förgyller med PVD färgar man metallen under ett vakuum vid en väldigt hög temperatur. Metallen förångas, kondenserar och stelnar. PVD skapar ett väldigt slitstarkt, tunt lager av färg som inte skavs bort med tiden.

Klockor i bicolor

När en klockas metall har en kombinerad färgsättning mellan två färger kallas detta bicolor. De vanligast förekommande färgkombinationerna är guld och silver alternativt rosé och silver.

Klockor i tricolor

Tricolor är kombinationen av en färgsättning av tre färger på klockans metaller.  Den vanligaste kombinationen klockor är guld, rosé och silver.